Vær varsom når du køber hund: Lær at spotte en hundehandler


Små bure eller utætte staldbygninger hvor tæver og hvalpe går rundt i deres egen urin og efterladenskaber. Ingen menneskelig kontakt, dagslys eller græs under poterne. Flere kuld på få år, end tævens krop burde udsættes for på en hel livstid. Dette er virkeligheden for de hunde, der danner grundlag for hundehandlernes omfattende forretning, hvor hundehvalpe helt ned til 4 uger fjernes fra deres mor og fragtes tværs over Europa i lastrummet af en varebil.

Ud fra et dyreetisk synspunkt er det er afgørende, at vi ikke støtter hundehandlernes kyniske foretagende ved uvidende at købe en ulovligt importeret hundehvalp. Lær derfor at spotte en hundehandler, så du ikke går i fælden, og køb ALDRIG en ulovligt importeret hund ud af medlidenhed.

Du redder måske nok én hund, men dømmer andre hunde til den samme, forfærdelige skæbne.

 

Dette skal du være opmærksom på når du køber hundehvalp
 

Ulovlig import af hundehvalpe, (oftest fra Østeuropa), er big business under mafialignende forhold. Især markedet for dyre racehunde som Fransk Bulldog, Staffordshire Bullterrier, Pomeranian, Chihuahua og deslige er inficeret med hundehandlere, der bliver mere og mere udspekulerede i deres metoder.

Udover at det er hamrende synd for de tæver og hvalpe, der lider på hundehandlernes hvalpefabrikker i udlandet, er de ulovligt importerede hvalpe ofte syge. Hundehvalpene er af så ringe avlsvilkår, at du risikerer at ende med at skulle bruge formuer på dyrlægebehandlinger af lidelser som Giardia, hårsækmider, lungebetændelse, øresygdomme, ormekure og måske endda operationer for diverse racerelaterede lidelser.

Så hvad skal du være særligt opmærksom på, når du køber hund?


  • For det første skal du væbne dig med tålmodighed. Når beslutningen om at forøge familien eller hverdagen med en hundehvalp er truffet, har mange tendens til at blive utålmodige. Den lille hundehvalp skulle helst være flyttet ind i går! Vær i stedet kritisk og grundig i din research, når du skal finde en opdrætter. God tid er en afgørende faktor, hvis du vil undgå hundehandlere.
     
  • Vær særdeles opmærksom på annonceringer i Den Blå Avis og Gul og Gratis, hvor rigtig mange hundehandlere huserer. Betragt gerne en sælger over tid og læg mærke til, om vedkommende har nye kuld i tide og i utide.
     
  • Hvordan er sprogbruget i annoncerne? Er det en tydelig Google Translate annonce, så vær særdeles kritisk.
     
  • Orientér dig i stedet, hvor erfarne hundepersoner debatterer og færdes online. Det kan være store, nationale facebookgrupper, kennelklubber og sites med hvalpelister, hvor du kan se opslag om forventede kuld, hvor avlen er planlagt.
     
  • Meld dig ind i en af de store, nationale facebookgrupper for netop den race, du ønsker at købe. Spørg i gruppen, om der er andre, der har købt af samme sælger og spørg til, om de er tilfredse med deres køb.
     
  • Googl sælger og undersøg, om der er skrevet positive eller negative ting om vedkommende eller om opdræt af hunde på den adresse, som sælger holder til på.
     
  • Hvordan er prisen? Ligger den langt under standardprisen for en hvalp af sin race med eller uden tavle? Vær kritisk overfor alt for billige hvalpe.

  • Besøg sælger, hvor du som minimum skal se hvalpenes mor, og gerne sammen med hvalpene. Nogle hundehandlere bruger en helt anden tæve, så hold øje med, hvordan hvalpene interagerer sammen med moderhunden. Virker de interesseret i hende? Er tæven glad og social, virker hun som om hun trives og er menneskevant?
     

  • Hvordan opfører hvalpene sig? Er de sky og bange eller nysgerrige og opsøgende? En hvalp, der er blevet tilstrækkeligt socialiseret i form af dagligdagslyde fra støvsuger, børn, madlavning, etc. og som har haft menneskelig kontakt, vil have mod på at undersøge verden.
     

  • Se det sted, hvor hvalpene normalt opholder sig, er det pænt og rent? Er hvalpene rene? Bliver der tørret op efter dem, når de besørger?
     

  • Er sælger opmærksom på hvalpenes færden? En seriøs opdrætter har god føling med, hvor hvalpene er til alle tider. Han/hun vil som oftest også tage hvalpene tilbage i deres hvalpegård, når de viser tegn på overstimulering. Med andre ord, hold øje med om sælger udviser omsorg for hvalpene.
     

  • Spørger sælger interesseret ind til dig, din hverdag og din familie? Er sælger interesseret i, hvilket liv, hvalpen får hos dig? En seriøs sælger bekymrer sig om sine hvalpes ve og vel, hvor en hundehandler tænker kun på at tjene penge, og vil ikke forholde sig nær så kritisk.
     

  • Tag gerne en erfaren hundeperson med ud til dit møde med sælger og besøg også gerne flere forskellige steder, så du kan sammenligne forhold og racestandard. Som sagt, med en god portion tålmodighed mindsker du risikoen for at komme til at købe en ulovligt importeret hvalp.

  • Spørg ind til, om racen har nogen sundhedsmæssige udfordringer med ryg, hofter, knæskaller, hjertet, fedme, allergier eller deslige. En seriøs avler vil have forstand på dette og kan snakke passioneret om emnerne.
     
  • Hvis du køber en hund med en stamtavle, kan du bede om at se både moderens og faderens stamtavler. Spørg til, hvorfor sælger netop har valgt disse to hunde som forældredyr, hvad er tankerne bag? En dedikeret og seriøs opdrætter vil altid kunne fortælle dig om de tanker, der ligger bag avlsarbejdet.
     
  • Spørg til, hvilke undersøgelser, hvalpene vil have gennemgået, når de forlader hjemmet. Bed om at få lov til at se hvalpens sundhedsbog og dokumentation om behandling hos en dansk dyrlæge.
     
  • Er hvalpen lovligt importeret, skal du se et internationalt kæledyrspas.
     
  • Spørg ind til den første tid med hvalpen, hvordan du socialiserer den, hvor meget motion den skal have, hvornår den må få kødben, osv. Kort sagt alt, spørg om alt du som ny hundeejer skal være opmærksom på. Kan sælger svare?
     
  • Spørg eventuelt sælger, om vedkommende nogensinde har afvist at sælge til tidligere, interesserede købere. Dette kan muligvis give dig en fornemmelse af, om sælger oprigtigt er interesserede i hvalpenes fremtidige ve og vel. Mange seriøse avlere vil have prøvet at afvise et salg af en eller anden grund.
     
  • Vær opmærksom på, at en hundehandler ofte vil gå i forsvar og blive aggressiv, hvis du stiller kristiske og undersøgende spørgsmål, som vedkommende ikke kan svare på. Dette er en taktik, der skal gøre dig nervøs og få dig til at tvivle på dig selv. Er din mavefornemmelse ikke i orden? Sig tak for besøget og glem ALT om at købe din nye hundehvalp det pågældende sted. 

  • Er hvalpene klar til at forlade hjemmet samme dag, som du er ude at kigge, bør dine alarmklokker ringe! Størstedelen af alle opdrættere vil invitere interesserede ud at kigge på hundene, inden hvalpene er klar til at blive taget fra moderen. (Det er hvalpen først, når den er 8 uger gammel).
     
  • Aftaler man et fremtidigt køb, betales der et depositum og sælger opdaterer løbende køber med informationer om hvalpens udvikling, eventuelt med billeder via sms eller e-mail.
     
  • Sørg ALTID for at have en købskontrakt med sælger.
     
  • En seriøs opdrætter vil ofte tilføje en tilbagekøbsret, hvor vedkommende for et fast beløb har førsteret til at købe hvalpen tilbage, hvis du fortryder.
     
  • Køb aldrig, hvis sælger vil mødes et offentligt sted med hvalpen eller hvis sælger kun kan vise én hvalp frem uden mor, far eller søskende. Mød aldrig sælger på en rasteplads og køb aldrig en hundehvalp med det samme.