Hundefoder

Hvilket hundefoder bør du vælge til din hund?

Det kan være svært at finde ud af, hvilket hundefoder der er det bedste til din hund. Særligt i dag, hvor antallet af varianter stiger støt, og det bliver sværere og sværere at skelne reklame fra fakta. Det er ønsket med denne artikel at give en introduktion til hundefoder – herunder fodertyper, mærkningsregler og ting du bør være særligt opmærksom på, når du skal vælge hundefoder til din hund.

Du bliver ikke rådet særlig meget fra eller til at købe bestemte mærker eller opfordret til at følge særlige kostplaner. Til gengæld ønsker vi at klæde dig godt på til selv at kunne træffe et vigtigt valg på din hunds vegne og i stand til nemmere at kunne vurdere den enkelte vare i en købssituation.

 

Der er næppe nogen, der er i tvivl om, at det er vigtigt, at vores hunde får det rette foder for at kunne holde sig sunde, raske og i balance. Det er til gengæld helt forståeligt, hvis der sidder hundeejere rundt om i det ganske land, som har fået modstridende råd omkring foder til deres hund og ønsker grundlæggende viden om, hvad hundens kost bør bestå af. Samtidig skal vi tage stilling til, om det skal være vådt eller tørt, billigt eller dyrt, købt eller hjemmelavet, råt eller tilberedt og hvad med madrester og godbidder?

 

Først og fremmest vil vi råde jer hundeejere til at navigere i foderjunglen med en god portion fornuft, tålmodighed og varsomhed. Se på din hund og hvad den trives med. De forskellige producenter er naturligvis interesserede i at sælge netop deres hundefoder, og her kan det være svært at skelne skidt fra kanel, særligt fordi der også i foderbranchen er forskellige opfattelser af, hvad der er det bedste foder. Producenterne kan fremhæve bestemte kvaliteter hos foderet, der gør det en tand bedre end konkurrenternes – fx at det er mere skånsomt for miljøet, at det er økologisk, anbefalet af dyrlæger, biologisk korrekt osv. Dette vender vi tilbage til.


Foderproducenterne vil ofte appellere til kunderne ved at tiltale to grupper, der har forskellige tilgange til hundefoder. Den ene gruppe fokuserer på de dokumenterede effekter, mens den anden har en mere naturlig tilgang.

 

For første gruppe er dokumentation essentielt. Dette er til trods for, at dele af forskningen er forældet og betragter hunden som en maskine. Gruppen læner sig i høj grad op af dyrlægens anbefalinger om hundefoder, som er gennemtestet og veldokumenteret.

 

Den anden gruppe tænker mere frit og er mere åben over for anbefalinger fra mange sider. Denne gruppe er tilhængere af det ”naturlige”, det oprindelige, og søger selv at vurdere, hvad hunden har det bedst med. Denne type kunde er ikke bange for at eksperimentere, og på den måde bliver hundens trivsel sat 100 % i fokus.

 

I hvilken gruppe er du? Hos Pet Food City er vi især glade for de kunder, der så at sige tænker naturligt. Vi er bestemt for dokumentation, men kun hvis det er relevant, og hvis det foregår under ordentlige etiske forhold.

 

Lad os fortsætte med at kigge nærmere på de byggesten, som hunden har brug for.

Sådan bør din hunds kost være sammensat

Hunden har brug for proteiner, fedt, kulhydrater, vitaminer og mineraler m.m. På listen herunder kan du se, hvilke næringsstoffer der typisk indgår i hundefoder. Vi gennemgår bagefter nogle af dem, og ønsker du at gå endnu mere i dybden med de enkelte næringsstoffer, så klik dig ind på linket længere nede.

 

Komplet liste over næringsstoffer, der indgår i hundefoder:

  • Vand
  • Energi
  • Protein
  • Fedt
  • Kulhydrat
  • Kostfibre
  • Kalcium
  • Fosfor
  • Magnesium
  • Salt
  • Kobber
  • Selen
  • Zink
  • Vitamin A
  • Vitamin B
  • Vitamin C
  • Vitamin D
  • Vitamin E
  • Vitamin K
  • Glucosamin og chondroitin
  • Farvestoffer
  • Konserveringsstoffer
  • Antioxidanter

 

\"Hundemad\"

Der er en række ting, der bør tages i betragtning, hvis foderet skal passe lige nøjagtigt til din hund. Alder, race, aktivitetsniveau, sygdom mv. er blot nogle få eksempler.

 

Som hvalp bør den fodres med hvalpefoder eller et såkaldt \"all lifestage hundefoder\", så den vokser, som den skal – først når den har opnået 90-95 % af sin voksenvægt, kan den gradvist gå over til voksenfoder.

 

Små og mellemstore racer vil typisk skifte omkring 12 måneder, hvorimod gigantracerne først når hertil i 18-24 måneders alderen. Rådfør dig med sund fornuft og eventuelt en sagkyndig, hvis du er i tvivl om, hvornår du skal skifte fra hvalpefoder.

 

Det primære foder skal være et fuldfoder, som er defineret ved, at det dækker hele hundens daglige behov for næringsstoffer og energi. Det er bedst ikke at supplere med vitaminer, olier mv., når foderet er sammensat af producenten, fordi du risikerer at bringe forholdet mellem kilderne ud af balance. Laver du derimod hundefoder selv, så er det nødvendigt at tilføje vitaminer, olie mv.

 

Kostfibre er også vigtige for hunden, fordi det hjælper foderet på dets vej gennem tarmen. Du har måske hørt, at meget afføring betyder for store mængder af kornprodukter, der agerer fyld i billigt hundefoder. Det er dog ikke altid tilfældet. Faktisk kan fibre, der bl.a. findes i majs og ris, have indvirkning på, hvor lang tid foderet opholder sig i tarmen. Jo større fiberindhold, des længere ophold i tarmen og dermed mindre afføring. Oplever du store mængder afføring fra din hund, kan der altså både være tale om for mange eller for få fibre i kosten. Det afhænger af den individuelle hund og hvilke kostfibre der er i foderet, samt hvordan fibrene er forarbejdet og behandlet.

 

Hos Pet Food City tror vi på, at hunden er jæger og kødæder og vi er derfor mest tilbøjelige til at anbefale foder uden for mange kostfibre fra diverse kornarter, samt ris og majs. Vi mener at hvis der skal den slags stivelse i hundefoder, så er det mere hensigtsmæssigt at tilsætte kartoffel, eller flere grøntsager og frugt, fordi det har lavere glykæmisk indeks og fordi det er en del af det naturlige fødevalg for en hund. Men det betyder altså også meget, om ingredienserne er friske og om hundefoderet bliver fremstillet blidt eller kogt totalt i smadder under forarbejdningen. Nogen gode ingredienser bliver fx ødelagt ved for høj varme, og kan blive direkte usunde for hunden. Det ved de mest professionelle producenter godt, så de har taget højde for den slags i deres fremstillingsprocedurer.

 

Hunden udvinder energi fra protein, fedt og kulhydrat, og det angives som kJ på posen. Er din hund meget aktiv, er det først og fremmest mængden af fedt i kosten, der bør øges, fordi fedt giver mest energi ved forbrænding. Får hunden for meget energi i forhold til, hvor meget den forbrænder, så bliver den overvægtig. Får hunden for lidt energi, opleves hunden som sløv og energiforladt.

 

Er du i tvivl om, hvor meget energi din hund bør indtage i forhold til dens vægt og aktivitetsniveau, så benyt eventuelt dette skema. Det kan give et fingerpeg om, hvor meget energi din hund generelt bør indtage pr. dag. Faktorer såsom race, omgivelsernes temperatur mv. kan have indflydelse på energimængden, der bør indtages, så prøv dig lidt frem.

 

Hunden har brug for forskellige typer fedtstoffer/fedtsyrer: essentielle fedtsyrer – også kaldet EFA-olier. Hvis et hundefoder mangler fedtstoffer, kan det sommetider ses på pelsen, der bliver mat, tør og/eller skællende. En kilde til essentielle fedtsyrer kunne fx være fiskeolie. Fedtstoffer er vigtige for hundens krop, og som hovedregel er fedt fra vildt og fisk at foretrække frem for andet dyrefedt. Der er diskussion om, hvorvidt hunden egentlig har nogen gavnlig effekt af de vegetabilske olier. Vegetabilske olier er udtrukket af planter, såsom olivenolie, rapsolie og vindruekerneolie. Vi ved det ikke med sikkerhed, men anbefaler blidt behandlet olie fra fisk eller fedt fra sunde dyr, gerne vildt.

HVALPEFODER HUNDEFODER

Fodermængde

Fodermængden der er angivet på det enkelte produkt er vejledende mængde og det er vigtigt at huske på når du fodre din hund. Der er stor individuel forskel på hvor meget foder din hund har brug for. Det sværeste ved fodring er at nogle hunde er altid sultne og andre hunde er meget kræsne, dette gør at man kommer til at fodre forkert i forhold til hundens behov. Når du skifter foder er det også vigtig at tilpasse mængden, da optagelsen af det nye foder kan være anderledes. Der er vejledningerne på poserne gode at bruge som rettesnor, men efter en kort overgangsperiode er det vigtigste at se på din hunds form og figur.


Du kan på denne side få et godt overblik over hvordan din hund skal se ud for at være i \"korrekt foderstand\" 

Glykæmisk indeks

Vi har indtil nu flere gange nævnt glykæmisk indeks og nævner det også flere gange fremover i artiklen. Men hvad er det egentlig, og hvad betyder det for din hund?

 

Overordnet kan det forklares sådan, at en ingrediens har et glykæmisk indeks, der indikerer, hvor hurtigt det ”virker” – dvs. hvor hurtigt blodsukkeret stiger, når hunden har spist.

 

Blodsukkeret skal gerne være så stabilt som muligt, hvilket kan hjælpes på vej ved at fodre din hund med hundefoder, hvor kulhydraterne har et lavt glykæmisk indeks. Se evt. denne side (medisinsk viden) med forskellige ingrediensers glykæmiske indeks. Hvis foderet indeholder ingredienser med højt glykæmisk indeks, så vil blodsukkeret stige unødvendigt meget. Hvis dette sker, vil blodsukkeret først stige hurtigt for derefter at falde til under det tidligere niveau. På den måde kan hunden blive træt og sløv, og på længere sigt vil det skabe en ubalance hos hunden og dennes trivsel. Vi mennesker kender det fra et stort indtag af sukker, der hurtigt brændes af og efterlader os trætte og uoplagte.

 

Glykæmisk indeks er forskelligt alt efter hvilken råvare, der er tale om. Der er flere ting, der påvirker det, fx forarbejdning og tilberedning. Det kan lyde forvirrende at skulle holde styr på, men det er muligt at finde information om de fleste ingrediensers glykæmiske indeks, så du kan tage bedst vare på din hund. Se fx dette link, hvis du er i tvivl. Ellers kan du huske på nogle simple tommelfingerregler. Som hovedregel har de fleste kornprodukter og sukker-/stivelsesholdige ingredienser et højt glykæmisk indeks. Det er muligvis ikke hensigtsmæssigt for hunden over længere tid at indtage hundefoder med store mængder af sådanne ingredienser.

 

Desuden er ingredienser med et højt glykæmisk indeks ofte billigere at tilsætte foderet. Det er en grund til at være ekstra opmærksom, hvis du finder et meget billigt hundefoder, fordi det kan være en indikator på, at foderet har ingredienser med et højt glykæmisk indeks.

 

Det er endnu ikke dokumenteret, at ingredienser med højt glykæmisk indeks er direkte skadeligt for hundens trivsel, men vi nævner det her, fordi der er meget der peger på en række uheldige bivirkninger.
Du kan på sundhedsstyrelsens hjemmeside læse mere omkring glykæmisk indeks og hvad det gør ved mennesker

Glucosamin i hundefoder

Måske er du stødt på hundefoder, der er tilsat glucosamin, og vil vide om det er noget, der bør indgå i det hundefoder, du køber til din hund. Stoffet glucosamin er et naturligt sukkerstof, der oftest udvindes af krabbe- og hummerskjold. Glucosamin, og de mange stoffer, der afledes af glucosamin i hundens krop, indgår som centrale byggesten i bl.a. ledbrusken.
 

Det gør brusken omkring leddene mere elastisk og stødabsorberende. Mange nye undersøgelser på mennesker viser, at tilførsel af glucosamin stimulerer dannelsen af de stoffer, der indgår i bruskvævet. Derfor er glucosamin effektiv til forebyggelse og behandling af slidgigtsymptomer og ledsmerter, og det er også tilfældet for hunde. Kroppen kan godt selv danne glucosamin i små mængder, men tilføres det via kosten, siges det at kunne styrke nedslidt brusk. Glucosamin forefindes både naturligt og som kunstigt tilsætning i hundefoder.
 

Du skal dog helst skelne mellem kunstigt fremstillet glucosamin og det naturligt forekommende glucosamin, som findes i fx skaldyr og fisk. Det naturlige/reneste er altid at foretrække. Det har vist sig, at stoffet optages meget let i kroppen. Hos mennesker har man fundet ud af at noget af stoffet omdannes til energi, vand og kultveilte mens ca. 10 % kan genfindes i bruskvævet i leddene. Det lader altså til, at glucosamin har en vis ”forkærlighed” for bruskvæv, og det er derfor ikke helt forkert at kalde glucosamin for ”ernæring til ledbrusken”. Man kan faktisk sammenligne glucosamins betydning for ledbrusken med kalks betydning for knoglerne.

 

Med alderen får hunden sværere ved at vedligeholde bruskvævet, og det kan gavne at vælge hundefoder med glucosamin eller købe det som kosttilskud. Meget aktive hunde kan også med fordel få et glucosamin-tilskud.

 

Stoffet methylsulfonylmethan (MSM) er det bedst kendte svovlholdige stof til at supplere kostens indhold af svovlholdige aminosyrer. MSM forstærker virkningen af glucosamin og kan således anbefales, hvis man ikke oplever tilstrækkelig effekt med glucosamin alene.

Tørfoder vs. vådfoder

Generelt er energiindholdet højere pr. 100 g. i tørkost end i vådkost. Det hænger sammen med den store mængde vand, der kan findes i vådkost. Tørkost indeholder omtrent 7-8 % vand, hvor vådfoder kan indeholde op til 85 % vand.

 

Ved fodring med tørkost er det yderst vigtigt, at hunden altid har adgang til masser af frisk vand, netop pga. det lave indhold af vand i kosten. Fodrer du med vådfoder, har hunden ikke et nær så stort behov for vand ved siden af, men den skal naturligvis alligevel altid have adgang til vand. Producenter af dåsefoder er ikke forpligtet til at oplyse, hvor meget af varen, der er vand, så tjek på varedeklarationen, om noget er mere vandet end andet. Jo mere vand, des mindre energi ligger der til hunden i skålen.

 

Det må vel siges at være en smagssag, om du ønsker at fodre med tørfoder eller vådfoder. Det vigtigste i den forbindelse er, hvad din hund foretrækker og trives med.

 

Hvis du fodrer din hund med tørkost, får hunden samtidig renset tænderne for tandsten pga. den hårde konsistens. Opblødt tørkost eller vådfoder fjerner ikke tandsten. Husk på, at hvis hunden sluger sin mad i stedet for at tygge den, så bliver der heller ikke fjernet mange tandsten.

 

Et kødben kan også benyttes til at fjerne tandsten, men vær opmærksom på, at får hunden ofte hårde ben at tygge i, så slides tænderne hurtigere og der er risiko for tandskader. Selvom tænder er stærke, så kan de ikke holde til hvad som helst – det er ikke anderledes end hos mennesker.

Allergier og allergivenligt hundefoder

En hund kan udvikle forskellige allergier, der kan skyldes kosten. Der kan fx være tale om allergi over for lagermider, kylling, oksekød, husstøvmider eller noget helt femte. Dette kan du som hundeejer ofte løse ved at skifte til et andet foder. Mange hundefoderprodukter kan købes i mindre poser, så prøv dig frem af de forskellige slags foder.

 

Hvis din hund udvikler lagermideallergi, så kan dette løses ved at skifte til et kornfrit hundefoder, da lagermiderne findes i foder, der indeholder korn. Ca. 85 % af de kunder, der henvender sig til Pet Food City pga. allergi, skyldes lagermideallergi. Dermed er det den mest udbredte allergi, vi møder.

 

Hunden kan også udvikle allergi over for eksempelvis kylling eller okse, men det oplever vi knap så ofte. Sommetider skyldes allergi over for kylling eller okse alene forarbejdningsmetoden, fx ved foder med hydrolyseret kylling. I begge tilfælde kan det ofte afhjælpes ved at skifte til fx kornfrit hundefoder med lam eller fisk. Skulle din hund udvikle flere af de nævnte allergier, anbefaler vi et foder som indeholder fx lammekød, and, bison, hjort eller fisk – meget gerne med vildt eller fisk. Vær opmærksom på forholdet mellem ingredienserne, så indholdet af kød er højt nok.

 

Eksempler på allergivenlig hundefoder er: Kornfrit foder og foder med én proteinkilde. Kornfrit foder er ved at være godt udbredt, hvorimod man skal være mere agtpågivende for at finde foder baseret på en protienkilde, selvom producenten skriver \"lam, hjort, okse-kød\" på som navn i deres foder er der ofte andre protien kilder i også (Ofte Kylling da det er en billig protienkilde)

Hjemmelavet hundefoder

Nogle vælger selv at lave maden og evt. supplere med tørkost, hvis hunden bliver sulten mellem måltiderne. Fordelen er selvfølgelig, at du ved, hvad hunden får og kan tilføje enkelte ingredienser meget nøjagtigt efter din hunds behov. Du skal dog være meget opmærksom på, om hunden får opfyldt alle dens behov og får de tilskud, der er nødvendige for en sund kost.

 

Der findes mange gode opskrifter på hjemmelavet hundefoder/hundemad, men igen er det meget forskelligt, hvad der er det bedste for din hund. Race, vægt, aktivitetsniveau osv. har stor indvirkning på næringsbehovet, så opfat ikke opskrifterne som endelige løsninger. Det samme gælder færdiglavet hundefoder.

 

Her er nogle tilfældigt udvalgte opskrifter på hjemmelavet hundefoder

Light-produkter

Light-produkter kender vi også fra vores egen mad. I mange tilfælde er mere motion eller mindre portioner formentlig den mest naturlige løsning, da det kan være svært at gennemskue, hvad der er gjort ved foderet for at gøre det ”light”. Hos Pet Food City anbefaler vi derfor, at du som hundeejer ikke fodrer med light-foder, men i stedet foretager andre ændringer i forhold til kost og motion.

 

Inden du skifter til light-hundefoder, så overvej om du kan afsætte mere tid til motion med din hund, hvis den trænger til at tabe sig i vægt. Det er både sundt og sjovt, særligt hvis du fx kan finde en hundeskov, begynde på hundesvømning eller andet, der aktiverer din hund. Det kan også være, at du bor et sted med skøn natur i nærheden – det kan altså blive berigende ture for både dig og din hund. Derudover bør man holde fast i at fodre maksimalt to gange dagligt, eksempelvis med kost, der er rig på fisk eller vildt og undgå, at hunden spiser madrester eller for mange usunde godbidder. Samtidig kan du holde øje med hundens vægt og humør. På den måde vil din hunds kost være mere kontrolleret, uden det er nødvendigt at ty til light-produkter.

 

Hvis du har lysten til at motionere din hund, så anbefaler vi, at du vælger et godt hundefoder med relativt lidt stivelse – undgå særligt den stivelse, der har et højt glykæmisk indeks. Du kan fx vælge et kornfrit foder, der er rigt på friske, vilde fisk eller vildt-kød samt grøntsager. Fordelen ved dyrevildt og vilde fisk er, at disse ikke er nær så fede og dermed er de sundere. Den billigste af disse fodertyper er hundefoder med et højt indhold af fisk, da vildt-kød normalt er relativt dyrt.

 

Hvis du alligevel overvejer light-hundefoder, er det vigtigt at kende mere til det. Det, der typisk er gjort ved hundefoderet for at gøre det ”light”, er en reducering af fedt- eller proteinindholdet. Her vil et reduceret fedtindhold klart være at foretrække frem for en begrænsning af proteiner, fordi sidstnævnte er meget vigtige for hunden. Selvom tab af kropsvæv/muskler vil give hurtige resultater på vægten, fordi muskler vejer mere end fedt, så er det altså langt bedre for hunden, hvis slankekosten består af begrænset fedt, højt fiberindhold og højt proteinindhold.

 

Der er også andre måder, hvorpå hundefoderet kan gøres light. Ved at reducere mængden af jod, opnås også en ”light” effekt, fordi jod har den funktion at frigøre energi fra maden. Hunden bliver derfor lige så mæt, men der er mindre energi at skulle forbrænde. En anden metode er at begrænse indholdet af fosfor, som har til opgave at transportere energien rundt til alle stationer i hundens krop. Effekten med mindre energi at skulle forbrænde opnås derfor også her.

 

Vær opmærksom på, at nogle hunde oplever tørhed i huden ved fordring med light-hundefoder, og det kan være svært at afhjælpe uden at skulle tilsætte en fedende olie, som derfor kommer til at modvirke den ønskede slankeeffekt. Et alternativ kan derfor være lakseolie, der ikke er nær så fedende som andre olier og samtidig hjælper på den tørre hud.

 

Du kan få mere uddybende information om de forskellige næringsstoffer og det generelle indhold i dette afsnit ved at læse mere her

HUNDEFODER LIGHT

Økologisk hundefoder

I forhold til økologisk hundefoder er det vigtigt, at hunden kommer i første række. Økologisk hundefoder kan i visse tilfælde være en fornuftig løsning og hos Pet Food City støtter vi op om, at produktionen af foder er så skånsom for miljøet som muligt. Men det er vores hjertesag, at foderets bestanddele, og dermed hundens trivsel, er det centrale.

 

Noget økologisk hundefoder er desværre fyldt med uhensigtsmæssige ingredienser, såsom billigt korn, majs og andet stivelse med et højt glykæmisk indeks. Dette er som tidligere nævnt ikke gavnligt for hundens trivsel. Ofte kan det være tillokkende at fodre økologisk, fordi vi gerne vil være bevidste forbrugere, der tænker på miljøet, men her må hundens velvære komme i første række, fordi det ikke nødvendigvis er det bedste foder.

 

Vær derfor særligt opmærksom på ingredienserne og forholdet mellem disse, hvis du overvejer at købe økologisk foder.

 

Vi har endnu ikke fundet et økologsik foder der lever op til vores forventninger om et kvalitetsfoder, men vi holder løbende øje med markedet, da vi gerne vil kunne tilbyde dette til vores kunder også.

Holistisk og 'biologisk korrekt' hundefoder

Som nævnt anvender foderproducenterne diverse begreber, når deres hundefoder skal markedsføres. Nogle af disse er værd at beskæftige os med her, så du som hundeejer er forberedt, hvis du støder på dem. I bund og grund er omdrejningspunktet for de to betegnelser det samme: Producenten har et ønske om at producere et foder, der er naturligt og skaber en velbalanceret, sund hund. Dette er også tilfældet med BARF-metoden, som vi behandler herefter. Metoderne er dog forskellige, hvorfor det er vigtigt at kende til forskellene mellem dem.

 

Begrebet holistisk hundefoder bliver ofte anvendt ved hundefoder, der har fokus på hundens helhed. Ofte omtales det som naturligt, da der er en underlæggende opfattelse af hunden i dens naturlige miljø, hvor den ville være aktiv, spise meget kød osv. Desuden spiller helheden omkring produktionen af foderet også en rolle, hvor man tilstræber at skabe et sundt foder på en miljøskånsom og etisk forsvarlig måde. Der er således tænkt på alt fra indpakning, transport og arbejdsmiljø til dyrevelfærd, sundhed og sygdomme. Et eksempel på et godt holistisk foder kunne være Eden.

 

Biologisk korrekt hundefoder er endnu et bud på en balanceret og varieret kost til din hund. Udgangspunktet er den vilde hund, og hvordan denne oprindeligt ville agere i naturen. Ud fra dette skabes et hundefoder med samme balance mellem ingredienserne. Det biologisk korrekte foder er anderledes i forhold til almindeligt hundefoder, fordi det er rigt på protein, har et begrænset indhold af kulhydrater og er helt kornfrit. Til gengæld indeholder det forskellige former for kød (fx fisk, kylling, bison, hjort, okse og kalkun). Biologisk korrekt foder er oftest lidt dyrere end almindeligt hundefoder, netop på grund af den større mængde kød og mere kostbare ingredienser. Et eksempel på biologisk korrekt hundefoder er fra producenterne Tundra, Mac's eller Sense, som vi ofte anbefaler vores kunder. Deres hundefoder består af op til 80 % kød og de resterende 20 % er grøntsager, frugt og urter. 

 

Kilder: dogfoodanalysis.com

BARF-metoden

BARF står for Biologically Appropriate Raw Food. Ophavsmanden er Dr. Ian Billinghurst og metoden går kort fortalt ud på, at hunden bør fodres med noget, der ligner forfædrenes kost: Råt kød, grøntsager mv. (70-80 % protein og 20-30 % frugt/grønt). Ernæringsmæssigt er BARF-metoden ”proteinrig og kornfattig kost”, så hold øje med, hvordan din hund reagerer på meget højt indhold af protein.

 

Der er eksempler både på hunde, der har fået en meget bedre trivsel og hunde, der har fået det meget skidt eller er døde. Når en metode har så modsatrettede effekter, så vil det formentlig være en god idé at sætte sig ekstra godt ind i principperne bag. Udfordringen generelt ved rå mad er ofte bakterierne (fx salmonella), der ikke slås ihjel uden tilberedning ved temperaturer over 65 grader. Vær derfor omhyggelig med leverandøren af det rå kød, ligesom du er med dit eget.

 

Ifølge Billinghurst er det ikke meningen at kopiere hundens forfædres kost, men at efterligne den. En domesticeret hund skal ikke leve som en vild hund, og Billinghurst påpeger vigtigheden af denne skelnen. En vild hund levede ikke specielt længe, og var ikke mere sund end nutidens hunde, så det er ikke målet at kopiere denne livsstil. Hunden har ikke været vild i mange tusinde år, så den må formodes at have tilpasset sig menneskets livsstil og tager derfor næppe skade af at indtage kost, der er tilberedt.

 

BARF findes også som tørkost, selvom det måske virker en anelse modsætningsfyldt. Teknisk set kan tørkost ikke gå under betegnelsen BARF, når det ikke er råt, men det skal forstås på den måde, at foderet følger princippet om fravær af korn i produktet, og så er det koldpresset. Stadig proteinrig og kornfattigt, men lad din hund afgøre, om det er prisen værd, for den er altså højere end mange alternativer. Er du interesseret i BARF tørkost, så har vi nogen gode bud på det i shoppen, fx Orijen.

 

Vil du afprøve BARF-metoden, så bør du sætte dig grundigt ind i det, så hunden ikke risikerer at blive fejlernæret.

 

Her kan du læse en mere en mere eller mindre neutral beskrivelse af, hvad BARF-metoden går ud på Dr. Ian Billinghursts hjemmeside

Traditionelt hundefoder

For bedre at forstå det, vi i dag kender som traditionelt hundefoder, kan man med fordel se tilbage i tiden. Man begyndte at producere tørfoder til hunde i sidste del af 1900tallet. På daværende tidspunkt var det almindeligt at fodre sin hund med madrester og køkkenaffald, men stille og roligt opstod der et marked for hundefoderindustrien.

 

De første hundefoderprodukter var meget simple, fordi kendskabet til hvad hunden havde brug for ikke var særlig stort. Derfor blev hundefoderet ofte lavet af overskudsdele og billige fyldprodukter.

 

Med tiden blev hundefoderet bedre, hvor fx Eukannuba var blandt de fodermærker, der i en lang årrække blev opfattet som banebrydende. En række producenter fandt hurtigt vej til hylderne, og de begyndte at arbejde med at dokumentere hundefoderets virkning osv. Siden er der sket meget, og de nye fodertyper er sammensat på en helt anden måde.

 

Hvis vi ser på nutidens traditionelle hundefoder er det ofte sammensat som dengang i 1980erne og 1990erne. Ofte er det billigt at fremstille og opfylder minimumskravene. Ofte er der tilsat en stor andel stivelse i form af korn, ris, majs eller andet med højt glykæmisk indeks, og kun en lille andel kød, der måske blot er billig kødmel eller lignende. Dette er tilfældet, hvis producenten ikke har hundens oprindelige kost, instinkter eller trivsel i centrum for produktionen.

 

Læs en af de nyeste tests af hundefoder her

Vær særligt opmærksom på

Vi har samlet nogle tips til, hvad du særligt skal være opmærksom på i forhold til færdiglavet hundefoder.

 

Står der fx andre vitamintyper på deklarationen end de førnævnte A, B, C, D, E og K, så er der risiko for, at det er såkaldte ”fup-vitaminer”. Vitamin B3, B4, B5, B7, B8, B9, B10, B11, B13, B15, B17, F, G, H, M, P eller PP er enten forældede betegnelser eller betegnelser for noget, der i hvert fald ikke er vitaminer.

 

De anvendte ord på emballagen er absolut ikke tilfældige. Der er klare regler for, hvad producenter må skrive på varedeklarationen (læs mere i afsnittet ”Mærkning og krav til hundefoder”), og du skal derfor være opmærksom på kreative formuleringer.

 

Der er nogle gange nævnt betegnelsen ”bi-produkter”, hvilket sjældent er udtryk for ingredienser af god kvalitet. Ofte dækker det over diverse affaldsprodukter såsom ben, fødder, kornrester mv.

 

Hvis du vælger at skifte mellem kornholdigt og kornfrit foder skal du være opmærksom på hunden og evt. skifte over en periode, da hunden skal vænne sig til foder med et højt protein indhold.

Det må hunden ikke få

Chokolade – det er ikke chokolade i sig selv, der er farligt for hunden, men stoffet theobromin, som hunden kan blive alvorligt syg af. Epileptisk anfald eller blodprop i hjertet, hvis hunden bliver ophidset, er eksempler på, hvad der kan ske, hvis hunden indtager for meget af stoffet. Hundens størrelse er afgørende for påvirkningen, og stoffet bliver i kroppen 14-20 timer efter indtagelse.

 

Har din hund spist store mængder chokolade, så forsøg at få den til at kaste op inden for de første to timer. Tag straks til dyrlæge, hvis hundens bevidsthed synes påvirket, hvis den har mistet opkastningsrefleks el.lign.

Virker hunden ikke umiddelbart til at have symptomer, kan du forsøge at få den til at spise brændt toast (knust i hånden) eller aktivt kul, da det vil danne en kemisk forbindelse og få theobromin til at blive udskilt med afføringen.
 

Stenfrugt – stenene i stenfrugter såsom mirabelle, kirsebær, blomme mv. indeholder cyanid (også kaldet blåsyre), og det er ekstremt giftigt for hunden. Selv nogle få sten kan forårsage cyanidforgiftning og leder til nyre- og leversvigt, så vær særligt opmærksom i efterårssæsonen, hvor der er mange nedfaldne stenfrugter.
 

TE, kaffe og cola – generelt bør hunde ikke indtage koffein.
 

Nødder – især valnødder er giftige for hunde og kan forårsage anfald. For at være på den sikre side, bør hunden helt afholdes fra nødder, da fosforindholdet har ry for at medføre blæresten.
 

Løg – især rå løg, der kan forårsage blodmangel hos hunden (hæmolytisk anæmi). Purløg og hvidløg kan have samme effekt. Hvidløg er dog mindre giftigt end almindelige løg og purløg, så det kan anvendes til fx utøj – vær dog meget forsigtig med mængden. Har du købt kosttilskud, der indeholder hvidløg mod f.eks. lopper og flåter, så er det en anden sag. Det er helt forsvarligt at anvende hvidløg i rette mængde, medmindre at hunden har en særlig allergi.


Rå dej – ligesom hos mennesker kan rå dej give en slem mavepine.

 

Hertil kommer naturligvis en række giftige planter mv.

 

Kilde: Canine Medical Information, Part II, Author Cindy Tittle Moore.

Mærkning og krav til hundefoder

I Danmark fører fødevarestyrelsen tilsyn med producenter og importører. Det sker ved stikprøvekontroller, hvor de fx undersøger, om varedeklarationen stemmer overens med indholdet. Antallet af kontroller afhænger bl.a. af produktionens størrelse, så de poser der står flest af i butikken som udgangspunkt er kontrolleret oftest. Kigger vi nærmere på såkaldte ”standarder”, så er der flere af slagsen. Fælles for dem er, at de fastsætter minimumsstandarder for hundefoderet, så i virkeligheden siger det ikke ret meget, at foderet er mærket med det ene eller det andet. Hvis det slet ikke er mærket, bør du se dig om efter noget andet – al foder skal nemlig være mærket. Nedenfor er et par eksempler på nogen af de instanser, der sætter standarder. Hvis producenten følger standarden, så kan der sættes et mærke på emballagen.

 

 NRC – National Research Council er en komite, der består af medlemmer fra \"The councils of the National Academy of Science\", \"The National Academy of Engineering\" og \"The Institute of Medicine\". De er uafhængige forskere og anvender fodringsmetoden til forsøg, som regnes for den mest nøjagtige måde at lave forsøg med hundefoder på.

 

NRC's standarder angiver, hvor lav næringsværdien bør være i foder for at hunde kan overleve og trives. Du får derfor ikke andet at vide end hvor lidt du kan give din hund, uden den dør af det.

Mere information om NRC's arbejde

 

DVN – Dansk Varefakta Nævn har også standarder for hundefoder. Deres standarder er bestemt af et kompromis fundet ved at se på bl.a. NRC's standarder. De adskiller sig derfor ikke nævneværdigt fra andre standarder, og du får et foder, der er godt nok til at holde din hund i live og til at den trives.

 

Du kan herunder få en liste over hvad de forskellige ord i ingredienslisten betyder, bl.a. træstof, råaske og antioxidanter.

 

Mere information om hvordan DVN's beskriver de forskellige ord i vejledningen

 

Vil du vide mere om den lovgivningsmæssige baggrund, så er her et link til Foderstoflovgivningen

 

Vi støder tit på udsagn som: ”det billige fra supermarkedet opfylder kravene for, hvad hundefoder bør indeholde, så det kan en hund sagtens leve godt på”. Der er meget mad, som vi mennesker fint vil kunne overleve på, men det er trods alt vigtigt med en sammensætning, der er baseret på vores behov. Ikke to mennesker er identiske, og det samme gælder for hunde. To hvalpe fra samme kuld kan reagere helt forskelligt på det samme hundefoder, så den bedste tommelfingerregel er at holde øje med hunden – som ejer kender du typisk hunden langt bedre end opdrætteren, naboen, dyrlægen eller hvem der giver dig ellers velmenende råd omkring hundefoder. Standarder, tabeller og råd kan alt andet lige kun agere rettesnor og kan ikke sige noget præcist om, hvad der er bedst for din hund.

 

Danske regler for mærkning af hundefoder er ikke synderligt detaljerede. Derfor kan du sagtens komme ud for, at der på varedeklarationen blot står, at hundefoderet indeholder kød, korn og EU-godkendte tilsætningsstoffer. Du får ikke noget nærmere at vide om, hvilket dyr der har været kilden til kødet, hvilken type korn eller hvor mange af disse tilsætningsstoffer, der er tilsat foderet. Pladsmangel på posen er et yndet argument for begrænset information. Vil du derfor vide præcist, hvad der er i sådanne poser, kan du ringe til producenten og forhøre dig.

 

Test af hundefoder

 

Priserne på hundefoder spænder utrolig vidt, og flere test viser, hvordan kvaliteten spænder ligeså.

 

Kvalitet kontra pris er undersøgt flere gange, og det er nogenlunde de samme konklusioner, der drages hver gang: ”Det billige hundefoders kvalitet er god nok, så der er ingen grund til at købe det dyre.”

 

TÆNK udførte en omfattende test tilbage i 2004, der sammenlignede 21 typer hundefoder. Senest kunne DR i Magasinet Penge fortælle, at ”dyrlæger tjener godt på godtroende hundeejere”.

 

Der kan vist ikke være meget tvivl om, at der ind i mellem kan være interessekonflikter på spil, når der rådgives om dyrt hundefoder, så øjne og ører skal holdes åbne, når foderet skal udvælges. Når der kan findes argumenter både for og imod en sag, må det være klart, at de argumenter, der tjener producenten bedst bliver anvendt. Det samme gælder for et forbrugerprogram, der er nødt til at holde sig til en bestemt vinkel.

 

Den bedste fremgangsmåde i jagten på det bedste foder er efter vores overbevisning at tage en grundlæggende viden om ernæring, krydre den med testresultater og frem for alt: lade hunden være dommeren og ikke hverken hvide kitler eller opdrættere farvet af gode rabatordninger.

 

Find dit hundefoder på denne side, og se hvordan det bliver anmeldt.

 

Opsummering

 

Når vi taler om kvalitet, så synes der at være to opfattelser: en tilstrækkelig kvalitet (minimumkrav) og kvalitet set fra et ernæringsmæssigt perspektiv. Det samme kan siges om menneskemad – vi har standarder for, hvornår noget er for ulækkert til at det kan sælges til forbrugerne, og vi har standarder for, hvilken kost og dennes sammensætning, der udløser et sundt liv. Det er ikke ligegyldigt, hvilken kvalitet vi snakker om, og vi har ønsket at sætte fokus på begge sider i denne artikel.

 

Ind i mellem kommer nye idéer til, ligesom vi ser med menneskemad. Den ene dag skal vi spise masser af det ene, helt undgå noget andet eller spise alt enten råt, kogt eller hengemt. Nogle gange er det bølger, der går i sig selv igen – disse er ofte forretningsidéer udtænkt med det ene formål at give hurtig omsætning, hvorefter de forsvinder ud af markedet. Det er meget almindeligt, og det forekommer inden for utrolig mange varegrupper.

 

Vær derfor særligt opmærksom på, hvad nye fordringsmetoder er baseret på. Er det pludselig opstået viden fra ”forskere” eller ”dyrlæger”, så vær på vagt – hvide kitler misbruges i mange sammenhænge for at øge troværdigheden. Sjældent er det muligt at finde frem til undersøgelserne, metoderne er baseret på.

 

Det bedste råd må være at undersøge metoderne grundigt og finde både argumenter for og imod. Så når du har læst om en særlig metode på en hjemmeside, der måske oven i købet sælger hundefoderet, må du samtidig huske at søge efter kritik af metoden. Vær kritisk frem for alt.

 

Som det er blevet klart gennem artiklen, så er der ikke noget entydigt svar på, hvad det bedste hundefoder er, fordi det i høj grad afhænger af den enkelte hund. Det vigtigste at holde sig for øje er ganske klart, at ingen har patent på sandheden. Vær opmærksom på, at fx dyrlæger og opdrættere kan have økonomisk interesse i at sælge dig deres mærker – det er ikke nødvendigvis det bedste for din hund, selvom en autoritet forsøger at overbevise dig om noget andet. Din hund er langt bedre til at fortælle dig, hvilket hundefoder der er det bedste, så sørg for, at den får opfyldt sine ernæringsmæssige behov og hold øje med din hunds trivsel. Det er de små ting, der fortæller dig, om det er tid til at prøve noget andet.

 

Du køber ikke bare hundefoder, men du køber producentens filosofi med dertilhørende etik. Nogle producenter opfylder kun lige minimumskravene, og din hund kan formentlig godt leve et fint liv på det billigste tørkost. Hvis din hund derimod skranter lidt, har mat pels eller fælder meget, så skal du som hundeejer også være parat til at skifte til noget andet og måske dyrere hundefoder.

 

Hvis du sidder med en følelse af, at valg af hundefoder er mere kompliceret end raketvidenskab, så fortvivl ikke. I bund og grund vil en basal viden om ernæring – der ikke er så langt fra vores egen – kunne bringe dig et langt stykke. Start med noget hundefoder, som scorer højt i test og har fået positiv omtale og arbejd dig videre derfra. Du er også mere end velkommen til at ringe til Pet Food City kundeservice, hvis du vil høre hvilket hundefoder, vi anbefaler til netop din hund.

 

Vi kan skrive artikler fra nu af og til jul om små detaljer i hundens kost, der måske eller måske ikke vil gøre mindst to knurhår mere blanke, end de var før – men mens vi sidder her bag skærmen og leder efter flere test og foraer, hvor vi kan diskutere olier og proteiner, så sidder vores bedste venner og vil egentlig bare gerne kløs bag øret og ud på en dejlig gåtur.

 

Research og tekst: Pet Food City

 

Kommentarer til denne artikel er mere end velkommen
 

Hvis du mener, vi præsenterer fejlagtige informationer, eller du mener, at noget skal nuanceres eller tilføjes, så skriv venligst dit forslag til os. Vi følger positivt op på alt, du kan bruge kontaktformularen her i bunden af siden.

 

Fraskrivelse af ansvar

 

Pet Food City er ikke diætister eller dyrlæger, og vi kan ikke stilles til ansvar for, hvad indholdet af artiklen inspirerer folk til at gøre. Ej heller kan vi tage ansvar for sider, vi linker til fra denne artikel.

 

Copyright PetFoodCity.dk
Artiklen eller dele heraf må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse.
Dog må man gerne citere fra artiklen, uden at spørge, hvis man samtidig angiver tydelig kilde og copyright indehaver, samt der skal være et tydeligt link direkte til artiklen i sin helhed.